Hvorfor køre to gange, når man kan køre én?

Med nye politiske ambitioner om at genbruge langt mere og forbrænde langt mindre, er der kommet mere affaldssortering. Mere affaldssortering giver flere kørsler. Og det er dyrt og tidskrævende. Hos VARIG Teknik & Miljø har vi altid arbejdet på at gøre håndteringen af affald smartere.

Skræddersyede omlastestationer reducerer antallet af kørsler

En omlastestation fra Varig Teknik & Miljø har mange fordele – og én af dem er en stor besparelse på transporttid og -udgifter.

Omlastestationerne håndterer forskellige fraktioner så som restaffald/småt brændbart affald, pap, papir, bioaffald, plast m.m., og ved at komprimere affaldet giver de væsentlig færre transporter og en betydelig omkostningsreduktion. Det gør det ganske enkelt meget nemmere at håndtere affaldet for renovationsbilerne.

Vi mener ikke, at man behøver at gøre affaldshåndtering mere besværligt, end det er. En omlastestation har mange åbenlyse fordele:

  • Mindre transport og færre håndteringer af affaldet
  • Reducerer CO2-udslip
  • Reducerer omkostninger ved affaldshåndteringen
  • Giver bedre arbejdsmiljø for medarbejderne på pladsen

De gør det smartere på Langeland
Når langelænderne har fyldt deres affaldsspande, og renovationsbilen har tømt dem, bliver affaldet kørt væk fra øen, og i 2018 havde Langeland Forsyning derfor ikke mindre end 1240 kørsler over Langelandsbroen. Og det var blot med restaffald og småt brændbart.

Det er der selvsagt blevet brugt rigtig meget transporttid og mange udgifter på. I efteråret 2019 investerede Langeland Forsyning derfor i en ny omlastestation fra Varig Teknik & Miljø på genbrugspladsen i Rudkøbing – i håbet om at halvere antallet af kørsler med affald.

Omlastestationen på Rudkøbing Genbrugsplads er bygget, så den kan håndtere de fleste affaldstyper, som regeringen i dag stiller krav om, at man skal sortere i. Alt affaldet komprimeres her, hvilket altså sørger for færre transporter væk fra øen og dermed meget mindre kørsel.

En del af den grønne omstilling

Den nye station har vist sig at være en succes, for faktisk har Langeland Forsyning ikke blot halveret kørslerne, men de har skåret hele to tredjedele af dem væk. Nu er de nede på 425 kørsler over broen om året, og det betyder alverden for dem:

”Langeland ligger i bunden af Danmark, så vi er langt væk fra alt. Derfor havde vi brug for at få minimeret transporten væk fra øen. Det må man sige, vi har fået. Og meget mere end det. Vi har fået mere mandskab fri – og så belaster vi ikke miljøet i lige så høj grad. Langeland Kommune har visioner om at sætte fart på den grønne omstilling og reducere klimaaftrykket – så det er vi naturligvis rigtig glade for også at kunne bidrage til,” fortæller Driftschef for Genbrug hos Langeland Forsyning, Jeanette Rasmussen.

Et omlastesystem er en vigtig investering, og derfor har det været rart at være med på sidelinjen gennem hele processen, fortæller Jeanette Rasmussen:

”Selvom projektet var en totalentreprise, blev vi fra start inviteret med ind ”i maskinrummet”. Vi var med nede hos producenten og se vores omlaster blive bygget. Vi kunne med egne øjne se, hvad vi fik – og opstod der udfordringer, blev der lynhurtigt taget hånd om dem. Samarbejdet med Varig Teknik og Miljø var meget ukompliceret. Kommunikationsvejen er kort – og dialogen er god.”

Dit affald – vores løsning

VARIG Teknik & Miljø A/S mener, at innovation inden for miljø, klima og bæredygtighed er vigtigt for din, min og klodens fremtid. Vi skaber smartere affaldsløsninger til en bæredygtig verden – og sikrer den optimale rejse, når samfundets affald skal fra bord til jord.

Kontakt os, hvis I vil høre mere om, hvordan vi kan løse jeres affaldsudfordringer med et skræddersyet omlastesystem.